Břehule říční — Riparia riparia

Hirundinidae - vlaštovkovití

Popis: druh z čeledi vlaštovkovitých, který dorůstá do velikosti 12 cm. Letky jsou výrazně špičaté, bříško bílé s charakteristickým černým proužkem pod krkem. Drápky na nohou přizpůsobeny k zachycení na příkré pískovcové stěny. 

Hnízdění: v norách, které vyhrabává zpočátku zobákem, později i nožkami. Hnízdní dutina je vystlána trávou, mechem, peřím  a ostatním materiálem. Snůžka činí od 3 do 7 vajec, někdy i více. Na vejcích sedí rodiče 14 až 15 dní. Mláďata jsou po vyhlíhnutí holá a jsou vyváděna ve stáří 16 až 20 dní. V období konce června lze na okrajích nor pozorovat čekající mláďata, která čekají na potravu, kterou rodiče přinášejí několikrát za hodinu (30 až 40x). Dospívají v prvním roce života, jejich úmrtnost je však velice vysoká a proto je chráněna zákonem. 

Rozšíření: většina Euroasie a Severní Ameriky.

Stanoviště: písčité a hlinité břehy opuštěných lomů a pískoven, písečných náspech.

Ochrana: vzácný druh, vyskytující se velmi zřídka. Dle vyhlášky č. 395/1992 Sb., je zařazena do kategorie ohrožený druh.

 

 

 

Použitá literatura: 

BEJČEK, Vladimír a Karel ŠŤASTNÝ. Encyklopedie ptáků. Praha: Rebo Productions, c1999, 288 s. ISBN 80-723-4075-1.

 

 




Sponzoři

logo MŽP

logo ČSOP

Loga Karlovarského kraje a Živého kraje