Hřib kovář — Boletus erythropus

Boletaceae – hřibovité

Aktuální taxonomické zařazení (CABI, 2001): Basidiomycota/Basidiomycetes/Boletales/Boletaceae

Klobouk: v mládí sametově plstnatý, později tmavohnědý až černohnědý, sametový. Polokruhovitý až 20 cm široký, za vlhka lesklý a lepkavý.

Třeň: až 15 cm dlouhý, v mládí soudkovitý, v dolní polovině nápadně tlustý. Pokrytý karmínově až tmavočervenými šupinkami.

Dužnina: výrazně žlutá, při oxidaci intenzivně modrá

Výskyt: na Karlovarsku převážně jehličnaté porosty smrku, na kyselých písčitých půdách

Doba výskytu: Mezi houbaři platí pravidlo „Začínají kvést jírovce, hurá na kováře", výskyt tedy od poloviny května až do září

Použití: Jedlý, nutná však dlouhá tepelná úprava, doporučuje se alespoň 30 minut. Při nedostatečném povaření může u citlivých osob způsobit nevolnost. Používá se do smaženic, pro svoji tvrdost se hodí do omáček.

Záměna: je možná, podobný hřib koloděj, ten má pokožku neslučitelnou, světlejší, třeň s výraznou síťovinou.

 

 

Další druhy z čeledi:

hřib žlučník - Tylopilus felleus

Hřib koloděj - Boletus luridus

Hřib smrkový - Boletus edulis

 

 

Hřib kovář - Boletus erythropus

Hřib kovář - Boletus erythropus

Hřib kovář - Boletus erythropus

Hřib kovář - Boletus erythropus

Hřib kovář - Boletus erythropus

Hřib kovář - Boletus erythropus

Hřib kovář - Boletus erythropus




Sponzoři

logo MŽP

logo ČSOP

Loga Karlovarského kraje a Živého kraje