Hřib koloděj — Boletus luridus

Boletaceae – hřibovité

Aktuální taxonomické zařazení (CABI, 2001): Basidiomycota/Basidiomycetes/Boletales/Boletaceae

Klobouk: olivohnědý až temně olivově hnědý, polokulovitý, za vlhka lesklý a lepkavý.

Třeň: až 20 cm dlouhý, válcovitý až kyjovitý, oranžový až červený se zřetelnou síťkou.

Dužnina: masitá, temně žlutá, při oxidaci intenzivně modrá

Výskyt: na Karlovarsku v listnatých a smíšených lesích, často pod lípami, na vápencových půdách

Doba výskytu: od června do listopadu

Použití: Jedlý, nutná však dlouhá tepelná úprava, doporučuje se alespoň 30 minut. Při nedostatečném povaření může u citlivých osob způsobit nevolnost. Používá se do smaženic, pro svoji tvrdost se hodí do omáček.

Záměna: je možná, podobný hřib kovář, ten má třeň bez síťoviny s červenými šupinkami

 

Další druhy z čeledi:

hřib žlučník - Tylopilus felleus

Hřib kovář - Boletus erythropus

Hřib smrkový - Boletus edulis

 

 

Hřib koloděj - Boletus luridus

Hřib koloděj - Boletus luridus




Sponzoři

logo MŽP

logo ČSOP

Loga Karlovarského kraje a Živého kraje